In Kernhem komt het beste van verschillende werelden samen. Of u nu kiest voor groen, voor rust of voor gemak. Vanuit Kernhem bent u zo bij alle voorzieningen van de stad. Maar ook de natuurlijke rust van uitgestrekte weilanden en bossen liggen bijna letterlijk naast uw voordeur.

Over Kernhem

Sinds 2010 breiden we Kernhem langzaam uit richting de A30. De variatie in de wijk, maar ook in de omgeving maakt het wonen in Kernhem bijzonder. Modern wooncomfort, vertrouwde architectuur en duurzaamheid gaan hand in hand. Kernhem is een levendige wijk waarin zowel jong als oud zich direct thuis voelt.

Wie van Kernhem zijn thuis maakt, vindt hier wel de lusten, maar niet de lasten van een nieuwbouwwijk. Geen kale nieuwbouwwegen met een kille uitstraling, maar gezellige straten en hofjes, met ruimte voor groen. En mede dankzij de autoluwe opzet met `verborgen` parkeerplekken is Kernhem niet alleen een ideale wijk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Buitenspelen is hier nog echt buitenspelen. Kortom: nu en straks, voor jong en oud is Kernhem de mooiste plek om te groeien.

ECOZONE

De natuur krijgt binnen Kernhem volop de ruimte. Ongeveer een kwart van de totale oppervlakte bestaat uit natuurlijke landschapselementen. De ecozone aan de noordkant van de wijk is daarvan de meest in het oog springende. De gevarieerde structuur en samenstelling van deze vijftig meter brede bosstrook langs de Doesburgerdijk biedt ruimte aan vele soorten flora en fauna. De overige bestaande houtwallen bieden eveneens een prima basis om bosplanten, broedvogels en kleine zoogdieren zoals de vleermuis in stand te houden.

De ecozone is ooit bedacht als compensatie voor het verdwijnen van groen door woningbouw Kernhem en zou dienst moeten doen om - onder andere – kleine zoogdieren de kans te geven om zich vanaf de Veluwe naar het agrisch buitengebied te verplaatsen. Daarom zijn later faunatunnels aangelegd onder de A30 om dit proces niet te belemmeren. Recente studies laten zien dat de tunnels regelmatig worden gebruikt door allerlei diersoorten.

Verder is in de ecozone gezocht naar het samengaan van natuur- en recreatieve functies. Het is de bedoeling dat er ook in het nog te ontwikkelen deel van Kernhem een robuuste ecologische zone wordt aangelegd. Een plek voor de natuur en waaraan mensen veel plezier kunnen beleven.

Op de kaart

De wijk Kernhem is een grote nieuwbouwwijk aan de noordzijde van Ede. Tussen 1999 en 2009 zijn in het oostelijk deel van de wijk zo’n 1.100 woningen gebouwd. De komende jaren komen daar nog ongeveer 1.900 woningen bij. Deze krijgen een plek in het gebied tussen het bestaande deel en de snelweg A30 aan de westzijde. De noordzijde van de wijk wordt begrensd door de Doesburgerdijk en de zuidzijde door de N224.

Voorzieningen

Sinds mei 2015 heeft aan de oostkant van Kernhem het winkelcentrum Parkweide haar deuren geopend. Hier kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen. Aan de Stakenberg zal in 2016 in één gebouw een medisch centrum en kinderdagverblijf worden gerealiseerd.

Aan de Parkrand ligt het wijkcentrum Kernhuis. Het wijkcentrum is een ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijken Kernhem en Veldhuizen A. Hier kunt u terecht voor cursussen, workshops en huiswerkbegeleiding en de mogelijkheid om ruimtes te huren. Voor meer informatie: www.hetkernhuis.nl.

Parkeren

Over het algemeen zijn de vrijstaande, twee-onder-één-kap woningen, hoek- en patiowoningen uitgerust met één of twee parkeerplaatsen op eigen terrein. De eigenaren van de overige (grondgebonden) woningen hebben een eigen parkeerplaats op een parkeerhof op korte afstand van de woning. Deze parkeerplaats is aangegeven met een nummer. Op iedere parkeerhof zijn ook een aantal parkeerplaatsen voor bezoekers beschikbaar.

 

 

Gezondheidscentrum

Op dit moment zijn er nog tijdelijke voorzieningen voor de wijk geregeld in het Buurtsteunpunt Kernhem, Doesburgerdijk 7, 6718 VE  Ede. Hier kunt u terecht voor diverse voorzieningen zoals huisarts, apotheek, verloskundigepraktijk en een praktijk voor manuele- en fysiotherapie.

Scholen en kinderopvang

Aan de Balgzand bieden de basisscholen De Kleine Prins en De Vuursteen per school onderdak aan 225 tot 250 leerlingen. Bij de scholen biedt De Blauwe Kolibri buitenschoolse opvang (BSO). Naast het terrein van de scholen komen er voor het bewegingsonderwijs van de scholen en voor sportverenigingen ook nog 2 gymzalen. In de school De Kern aan het Kleine Houtplein is eveneens basisonderwijs en opvang beschikbaar.

Over Ede

Ede heeft u veel te bieden. Zo is er bijvoorbeeld veel recreatie gericht op natuur (vele kilometers aan wandelpaden, fietspaden en zandpaden). Maar ook het landelijk bekende filmtheater Cinemec aan de A12. En natuurlijk het internationaal beroemde Kröller-Müller museum.  Er is voor ieder wat wils. Kijk voor het groeiende aanbod aan evenementen op www.uitinede.nl.